Benvinguts

Benvinguts al meu bloc. M'he engrescat a fer-lo perquè potser serà una bona manera de fer saber a tothom la notícia de la recent reimpressió del llibre "Tractament i prevenció de la dislàlia" que com molts de vosaltres ja sabeu es va editar l'abril del 2003.

Com que ben aviat es van exhaurir tots els exemplars ens hem decidit publicar-lo novament. El material i les explicacions són totalment vigents i mantenen una funció específica dins del camp de la logopèdia.

Gràcies moltes pel vostre interès

Montserrat

dilluns, 26 de juny del 2017

TROBADA DE LOGOPEDES 16 Juny del 2017

El divendres 16 de Juny va haver una trobada de logopedes a l'Hospital Comarcal de la Garrotxa d'Olot. Aquesta trobada estava pensada per mostrar l'efecte de les cançons com a eina terapèutica.

 Varen convidar a participar a la Coral Taliqual. Tots els cantaires que en formem part hem patit un dany cerebral que ens afecta moltes de les habilitats comunicatives i del llenguatge.

 La trobada va començar amb la presentació de l'acte per part de l'Anna Vila, la vocal de Girona del CLC, que va expressar el seu agraïment per la presència dels assistents: logopedes, altres afectats, familiars, amics i acompanyants.

 L'Anna Font, que abans de patir l'ictus treballava d'infermera al servei d'Urgències de l'Hospital, va presentar el projecte "Estimulació neurològica" a tres bandes: Fisioteràpia, Art-teràpia i Musicoteràpia.

  La música és una pràctica creativa, tant per els qui la fan com pels qui l'escolten, i com totes les activitats artístiques, té propietats terapèutiques. La música pot fer d'eina terapèutica en processos on les capacitats lingüístiques, de comunicació o de memòria estan malmeses, contribuint a la millora dels processos deteriorats.  


Amb les cançons pots incidir en molts aspectes del llenguatge que cal treballar amb persones que han patit un trastorn neurològic; el fet de posar-hi música fa que sigui un procés molt més amè, dinàmic i divertit. El goig de cantar, cantar amb emoció; també fa que surtin millor les paraules.

 Seguidament hi va haver un assaig de la Coral Taliqual, perquè el públic observés tot el que en un concert no es veu. Tot el treball que hi ha al darrera: els objectius plantejats; els èxits i els no tant èxits; les rectificacions per aconseguir millores; el respecte entre els cantaires;  com gaudim al cantar junts; com ens felicitem quan ens surt bé, com ens ajudem quan no ens surt tan bé; la capacitat d'inhibir, que és un procés mental que costa molt de fer; retenir la resposta que ja saps perquè no és el teu torn, ja que és el torn d'un altre company i és a ell al qui li toca respondre; aquest treball en tractaments individuals no és possible.


Varem explicar els objectius de cada cançó: atenció, memòria, retenció, ritmes, repetició, categories gramatical i semàntiques, control visual, gesticulació corporal, descripció dels personatges, capacitat d'inhibició, retenció, capacitat d'escolta, observació, comprensió de les lletres i de les cançons amb història, control del volums i de l'entonació, percepció dels trets distintius del fonemes, respectar els torns,  l'empatia entre els cantaires i el que gaudim cantant junts ...

 Després varem oferir un petit concert: "Bon dia" dels Pets on la Laura va fer la presentació de la coral. "La Bella Lola" que es van repartit mocadors per tothom. "Yo vendo unos ojos" la primera estrofa la va cantar en Lorenzo. "La cançó de la Coral Taliqual" amb la música de "Muntanyes del Canigó" cantem qui som, que ens passa i que volem."Pere Peret Pintor" que és un embarbussament del fonema /p/ i també varem afegir de creació nostra una lletra pel so /m/ i /f/.  "Yelow submarine" dels Beatles,  la Debi la va cantar en anglès (la seva llengua materna) i els altres fèiem la tornada. "Ai! Mare aneu a missa"que la varem representar. Per acabar ""Qui canta els seus mals espanta" que la varem ensenyar al públic per cantar-la junts.

Varem poder gaudir de l'acompanyament d'un bon amic i músic en Francesc Tomàs "Panxito" amb el so del seu llaüt.








Es va acabar l'acte amb un berenar.




La meva llista de blogs