Varen convidar a participar a la Coral Taliqual. Tots els cantaires que en formem part hem patit un dany cerebral que ens afecta moltes de les habilitats comunicatives i del llenguatge.
L'Anna Font, que abans de patir l'ictus treballava d'infermera al servei d'Urgències de l'Hospital, va presentar el projecte "Estimulació neurològica" a tres bandes: Fisioteràpia, Art-teràpia i Musicoteràpia.
La música és una pràctica creativa, tant per els qui la fan com pels qui l'escolten, i com totes les activitats artístiques, té propietats terapèutiques. La música pot fer d'eina terapèutica en processos on les capacitats lingüístiques, de comunicació o de memòria estan malmeses, contribuint a la millora dels processos deteriorats.
Amb les cançons pots
incidir en molts aspectes del llenguatge que cal treballar amb
persones que han patit un trastorn neurològic; el fet de posar-hi música
fa que sigui un procés molt més amè, dinàmic i divertit. El goig
de cantar, cantar amb emoció; també fa que surtin millor les
paraules.
Seguidament hi va haver un assaig de la Coral Taliqual, perquè el públic observés tot el que en un concert no es veu. Tot el treball que hi ha al darrera: els objectius plantejats; els èxits i els no tant èxits; les rectificacions per aconseguir millores; el respecte entre els cantaires; com gaudim al cantar junts; com ens felicitem quan ens surt bé, com ens ajudem quan no ens surt tan bé; la capacitat d'inhibir, que és un procés mental que costa molt de fer; retenir la resposta que ja saps perquè no és el teu torn, ja que és el torn d'un altre company i és a ell al qui li toca respondre; aquest treball en tractaments individuals no és possible.
Varem explicar els objectius de cada cançó: atenció, memòria, retenció, ritmes, repetició, categories gramatical i semàntiques, control visual, gesticulació corporal, descripció dels personatges, capacitat d'inhibició, retenció, capacitat d'escolta, observació, comprensió de les lletres i de les cançons amb història, control del volums i de l'entonació, percepció dels trets distintius del fonemes, respectar els torns, l'empatia entre els cantaires i el que gaudim cantant junts ...
Varem poder gaudir de l'acompanyament d'un bon amic i músic en Francesc Tomàs "Panxito" amb el so del seu llaüt.
Es va acabar l'acte amb un berenar.
Pel juny vaig assistir a l'hospital d'Olot a la presentació de la Coral Taliqual que dirigeix la Montserrat Massana.
ResponEliminaLa sessió va començar amb una classe magistral. La Montserrat aplicava amb destresa els seus coneixements de logopedia tot fent-nos passar una bona estona als participants i al públic.
El mes impressionant i emotiu és veure com els afàsics passen una bona estona treballant i compartint el joc i el cant. Se'ls veia molt animats i contents. Un grup d'amics units per la lesió i ara també per la diversió.
Penso que és una estrategia molt interessant per copiar i implementar arreu del territori. Per a alguns és una oportunitat per sortir cada setmana i seguir amb l'estimulació neurològica.
Enhorabona per la feina ben feta!!
Mercè Mumbardó